İstanbul ile birlikte Türkiye'nin birçok ilinde gök taşı görüldü! Sosyal medyada gündem oldu! TUA ve astrofizikçi Selçuk Topal'dan meteor açıklaması

İstanbul, Ankara ve Türkiye'nin birçok ilinden gök taşı olduğu değerlendirilen cismin düşme anı görüntüleri geldi. Farklı farklı illerde görülen olayda cisim düşerken gece resmen gündüze dönüştü. Atmosfere giren cisim alev alev yanarak düştü. Görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Ünlü astrofizikçi Doç. Dr. Selçuk Topal görenleri heyecanlandıran olayı yorumladı. Türkiye Uzay Ajansı ise meteorla ilgili bir açıklama yaptı.

Türkiye’nin birçok noktasında görülen ve gök taşı olduğu değerlendirilen cismin düşme anı, İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli'de görüntülendi.

Vatandaşlar büyük heyecan yaşarken esrarengiz olay kısa sürede sosyal medyada gündem oldu.

İstanbul'da akşam saatlerinde gökyüzünde görülen parlak ışık kütlesi aşağıya doğru inerek kayboldu.

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

Düşme anında cisim parçalara bölünürken, gökyüzü sarı ışıkla kaplandı.

Gök taşının düşme anına ilişkin görüntüler kısa sürede Türkiye'nin en çok konuşulan konusu oldu.

Reklam
Reklam

"METEORA BENZEMİYOR"

Ünlü astrofizikçi Doç.Dr. Selçuk Topal, sosyal medyadaki görüntülerle ilgili yaptığı ilk açıklamada "Eğer izlediğim görüntüler İstanbul'da az önce olan şey ise o bir meteora değil de uzay çöpüne benziyor. Bir uydu yörünge düzensizliği nedeniyle atmosfere girmiş olabilir. İlk tahminim bu. Meteora benzemiyor." ifadelerini kullandı.

TUA'DAN AÇIKLAMA

TUA'nın, sosyal medya hesabı X'ten, ülkenin çeşitli noktalarından izlenen meteor olayına ilişkin bilgi paylaşımı yapıldı. Söz konusu meteorun heyecana neden olduğu ve sosyal medyada çok sayıda kişi tarafından paylaşıldığı belirtilen açıklamada, meteorların atmosferden girişi sırasında oluşan renklerin gök taşının kimyasal bileşimi, hızı ve Dünya atmosferinde bulunan gazlar gibi etmenlere bağlı olarak farklılık gösterdiği aktarıldı.

Paylaşımda, meteorlara dair şu detaylara yer verildi:

"Kimyasal bileşim: Meteorda bulunan farklı elementler, Dünya atmosferinde yanarken farklı renkler oluşturabilmektedir. Örneğin, sodyum parlak turuncu-sarı bir renk oluşturabilirken magnezyum yeşil veya mavi tonlar, iyonize kalsiyum ise mor renk meydana getirebilmektedir. Meteorda bulunan bu elementler, atmosferik giriş sırasında görülen renklerin oluşmasında önemli bir etkendir.

Reklam
Reklam


Hız: Daha hızlı hareket eden meteorlar, daha parlak ve renkli görüntüler oluşturmaktadır.

Atmosfer koşulları: Atmosferdeki farklı gazlar, buharlaşan meteorid materyali ile etkileşime girerek belirli renkleri yayabilmektedir. Örneğin, oksijen ve azot atomları kırmızı renkler oluşturmaktadır.

Meteoridin boyutu: Daha büyük meteoridler, girişlerinde daha fazla enerji salarak daha yoğun renkler oluşturabilirler. Genel olarak, bu faktörler çeşitli renklerin ortaya çıkmasına neden olur, bu da her meteorik olayı benzersiz ve görsel olarak etkileyici bir doğa olayı haline getirmektedir."

Anahtar Kelimeler: